
Вашиот фрижидер може да биде опасен: Седум работи што треба веднаш да ги фрлите во ѓубре
Експертите препорачуваат да одвоите пет минути барем еднаш неделно за да проверите што се крие таму...
Честопати го гледаме фрижидерот само како место за складирање храна, заборавајќи дека и тој има потреба од „општо чистење“ од време на време. Ако редовно не се ослободуваме од вишокот и расипана храна, фрижидерот може да стане плодна почва за непријатни мириси, истурени остатоци и заборавена храна.
Всушност, организирањето на фрижидерот значи помалку отпад, заштеда на пари и посвежа храна на дофат на рака.
Експертите препорачуваат да одвоите пет минути барем еднаш неделно за да проверите што се крие таму. Еве неколку работи што треба веднаш да ги фрлите:
1. Храна со поминат рок
Нема причина да чувате млеко, јогурт, сирење или остатоци од оброкот од минатата недела; тие само зафаќаат простор и го ставаат вашето здравје во опасност. Фрлете го секој зеленчук или овошје што овенало, омекнало или почнало да станува лигаво.
2. Сосови и зачини што не ги користите
Сите имаме таа тегла егзотичен сос или сенф што сте ја купиле случајно, а која стои недопрена со месеци. Ако не сте ја користеле шест месеци, веројатно нема да ја користите повторно. Чувајте ги само оние што ги користите редовно и чувајте ги во проѕирни садови за да можете да ги следите.
3. Храна што не ви се допадна
Купивте „модерна“ ужина или здрав производ, ја пробавте еднаш и оттогаш стои таму? Ако знаете дека нема да ја јадете, време е да ја фрлите. Подобро е да направите место за она што навистина го сакате.
4. „Мистериозни“ садови
Сите ги знаеме оние кутии што со години „спијат“ во задниот дел од фрижидерот, а немаме поим што има внатре. Ако не можете да препознаете што е или да се сетите кога сте ја ставиле, веднаш збогум на неа. Следниот пат, користете проѕирни и означени садови.
5. Скршени или непрактични кутии
Кутијата што не се затвора правилно или садот што едноставно не се вклопува таму каде што треба, прави повеќе штета отколку корист. Набавете модуларни кутии дизајнирани специјално за фрижидерот, бидејќи тие ќе го олеснат организирањето и ќе ја продолжат свежината на вашата храна.
6. Дупликати од истата храна
Три отворени шишиња од истиот дресинг или две полупразни тегли од истата салата, класична сцена во многу фрижидери. Спакувајте ги заедно или фрлете го вишокот. Само внимавајте да не мешате храна со различен рок на траење.
7. Стара сода бикарбона
Отворената кутија сода бикарбона е одличен начин за апсорбирање на мириси, но има рок на траење до 30 дена. Ако поминало повеќе од еден месец, заменете ја со нова.
Мал трик: Редовното средување на фрижидерот не само што ја одржува вашата храна свежа, туку ви дава и подобра контрола врз она што го имате, па ќе имате помала веројатност да фрлате храна и поголема веројатност да уживате во уредно уреден и миризлив фрижидер, пишува Real Simple.