Невролог сум и не им ги давам овие намирници на децата пред да наполнат 1 година: Еве уште неколку правила во исхраната што ги следам

Неврологот открива која храна не им ја дава на своите деца во првата година од животот и кои правила во исхраната ги почитува.
Како невролог, Баибинг Чен секојдневно се справува со органот што нè дефинира - човечкиот мозок. Дијагностицира сè, од хронични главоболки до сложени невродегенеративни заболувања. Сепак, една од најважните задачи во заштитата на мозокот се одвива во неговата кујна, каде што тој и неговата сопруга ги одгледуваат своите деца.
„Периодот од раѓање до раното детство е клучен за невропластичноста и растот, а исхраната директно влијае на долгорочното здравје на мозокот. Иако моите деца јадат разновидно како и нивните врсници, цврсто се држам до три клучни правила, особено во првата година од животот“, откри тој во статија за CNBC.
Нема мед пред првата година
Иако редок, медот може да биде фатален за новороденчето. Причината е што медот, дури и во мали количини или варен, содржи спори на бактериите Clostridium botulinum.
Дигестивниот систем на новороденчињата сè уште не е доволно зрел за да се бори против овие спори, дозволувајќи им да се развијат во активни бактерии кои произведуваат ботулински невротоксин. Ова може да предизвика ботулизам кај новороденчињата, ретка, но исклучително сериозна форма на труење со храна.
Токсинот го напаѓа нервниот систем и предизвикува мускулна слабост. Симптомите кај бебињата вклучуваат слаб плач, слаб рефлекс на цицање и намален мускулен тонус. Во најтешките случаи, може да се појави парализа на респираторните мускули, респираторна инсуфициенција, па дури и смрт.
Центрите за контрола и превенција на болести и Американската академија за педијатрија истакнуваат дека на доенчињата „не треба да им се дава храна што содржи суров или варен мед“.
Рана изложеност на вообичаени алергени
„Со години, на родителите им се советуваше да го одложат воведувањето на вообичаени алергени како кикирики и јајца. Денес знаеме дека тој совет беше погрешен. Одложувањето всушност може да го зголеми ризикот од развој на тешка алергија на храна“, истакнува д-р Чен.
Упатствата се променија откако една важна студија покажа дека раното воведување на кикирики значително го намалува ризикот од алергија кај новороденчиња со висок ризик за дури 86%. Дополнителни истражувања потврдија дека раното воведување на други алергени, како што се варени јајца, штити од развој на алергии.
Промените во однесувањето, како што се раздразливост или хиперактивност, понекогаш се поврзани со алергии на храна. Иако овие ефекти може да се должат на непријатност поради имунолошкиот одговор, а не на директно невролошко оштетување, тие може да влијаат на невролошките и однесувањето.
„Кога моите деца беа подготвени за цврста храна, на околу четири до шест месеци, сопругата и јас им воведовме високо алергенска храна во погодна форма, како што се кикирики и варени јајца. Продолживме редовно да ги вклучуваме во нашата исхрана за да изградиме здрав имунолошки систем и мозок“, додаде д-р Чен.
Без засладени пијалоци во детството
„Со моите деца под една година, избегнувам сите форми на течни калории и нехранливи засладувачи. Ова значи - без сокови, пијалоци засладени со шеќер и пијалоци со вештачки засладувачи. Прекумерниот внес на шеќер може да предизвика метаболички стрес и да го активира системот за наградување во мозокот слично на супстанциите што предизвикуваат зависност. Исто така е поврзан со оштетување на учењето и меморијата“, објасни неврологот.
Дури и мали количини на засладени пијалоци во детството се поврзани со зголемен ризик од дебелина подоцна во детството. Раното изложување на слатки вкусови може да создаде доживотна преференција за таква храна, што потенцијално влијае на емоционалната регулација и однесувањето.
Овошните сокови може да изгледаат здрави, но тие се лоша замена за вистинското овошје. Без оглед на тоа дали се природни или органски, тие не содржат корисни влакна што ја забавуваат апсорпцијата на шеќер. Тие им даваат на децата премногу калории, не ги заситуваат и можат да ги истиснат храната што е побогата со хранливи материи.
Нема долгорочни податоци за безбедноста на вештачките засладувачи кај децата. Иако се потребни повеќе истражувања, постои загриженост дека тие можат да ја променат цревната микробиота, да ја нарушат регулацијата на шеќерот во крвта и да влијаат на перцепцијата на слаткиот вкус.
„Пред нивниот прв роденден, мајчиното млеко беше примарен извор на исхрана за моите деца. Воведовме вода во мали количини со дополнително хранење по шестиот месец. Оттогаш, тие пијат претежно вода и млеко. Иако ги сведуваме шеќерните пијалоци на минимум, сопругата и јас веруваме дека е поважно да ги научиме децата како да донесуваат добри одлуки отколку да наметнуваме строги ограничувања како што растат. Како и секогаш, консултирајте се со здравствен работник за исхраната на вашите деца“, заклучи тој.
јумама.рс