
Ви требаат само 10 минути за најдобриот леб од банана со афион - РЕЦЕПТ
Банана лебот е практичен начин да користите зрели банани и да добиете вкусна торта што е лесна за подготовка. Слатките банани и малото додавање на афион го прават сочен и миризлив, а е идеален за појадок, ужина или со шолја кафе или чај.
Овој леб е практичен бидејќи не бара посебни состојки или многу време - ќе ви требаат максимум 10 минути за да измешате сè, а остатокот од работата ќе го заврши рерната. Еве како да го подготвите.
Потребни состојки
За овој сочен и ароматичен леб ќе ви бидат потребни:
-банани
-шеќер
-ванилин шеќер
-сол
-путер
-јајца
-брашно
-прашок за пециво
-сода бикарбона
-млеко
-мелени семки од афион.
Како се подготвува
Загрејте ја рерната на 175 °C и обложете го калапот со хартија за печење или намачкајте го со путер и наросете го со брашно. Изгмечете ги бананите со вилушка. Изматете го путерот и шеќерот, додадете ги јајцата и добро измешајте, потоа измешајте го пирето од банана, ванилиниот шеќер и млекото во смесата.
Во друг сад, измешајте брашно, прашок за пециво, сода бикарбона, сол и семки од афион. Додадете ги сувите состојки во влажните состојки и мешајте нежно, само колку да се соедини сè. Истурете ја смесата во подготвениот калап и печете 50 до 60 минути, или додека чепкалка за заби забодена во центарот на колачот не излезе чиста.
фото: фрипик