Ви требаат само 10 минути за најдобриот леб од банана со афион - РЕЦЕПТ

Ви требаат само 10 минути за најдобриот леб од банана со афион  - РЕЦЕПТ

Објавена во: Совети // Другарство

Банана лебот е практичен начин да користите зрели банани и да добиете вкусна торта што е лесна за подготовка. Слатките банани и малото додавање на афион го прават сочен и миризлив, а е идеален за појадок, ужина или со шолја кафе или чај.

Овој леб е практичен бидејќи не бара посебни состојки или многу време - ќе ви требаат максимум 10 минути за да измешате сè, а остатокот од работата ќе го заврши рерната. Еве како да го подготвите.

Потребни состојки

За овој сочен и ароматичен леб ќе ви бидат потребни:

-банани

-шеќер

-ванилин шеќер

-сол

-путер

-јајца

-брашно

-прашок за пециво

-сода бикарбона

-млеко

-мелени семки од афион.

Како се подготвува

Загрејте ја рерната на 175 °C и обложете го калапот со хартија за печење или намачкајте го со путер и наросете го со брашно. Изгмечете ги бананите со вилушка. Изматете го путерот и шеќерот, додадете ги јајцата и добро измешајте, потоа измешајте го пирето од банана, ванилиниот шеќер и млекото во смесата.

Во друг сад, измешајте брашно, прашок за пециво, сода бикарбона, сол и семки од афион. Додадете ги сувите состојки во влажните состојки и мешајте нежно, само колку да се соедини сè. Истурете ја смесата во подготвениот калап и печете 50 до 60 минути, или додека чепкалка за заби забодена во центарот на колачот не излезе чиста.


фото: фрипик

Објавена во: Совети // Другарство

Можеби ќе ве интересира: